dissabte, 9 de març del 2013

Andreas Staïkos – La amante gourmet


Diu el neurocientífic F.J. Cudeiro Mazaira a Paladear con el cerebro que els motors que regeixen el sexe i el gust pel menjar al nostre cervell són més o menys similars. Tots tenim guardat a la nostra retina, tant per la pel·lícula com per la novel·la, les conseqüències, de vegades nefastes, de vegades eròtico-festives, del menjar de Tita a Como agua para chocolate, que depenien del seu estat d’ànim quan cuinava.

En aquesta línia, i deixant a banda el realisme màgic, han transcorregut les aventures culinàries de Demetrio i Democles a La amante gourmet. Unes vegades enemics, altres vegades aliats, la competició per l’amor de, i les nits de passió amb Naná ha trascorregut més entre el calor dels seus respectius fogons que entre els llençols dels seus llits. Potser Naná era (és) una supergustadora, potser Naná accedia a l’amor a través dels plats dels seus amants.

Naná, una típica femme fatale, un personatge massa frívol i pla per al meu gust, que ha encaixat, això sí, en aquesta obra fàcilment teatralitzable. Encara que si algun director intrèpid s’hi atreveix, que no s’oblide de posar a punt tots els sentits, essencials per a gaudir d’un bon menjar; no estaria de més que féra partíceps als assistents dels suculents àpats que els cuiners preparen, no? Olives, sardines, fulles de parra, carbassons farcits, eriçons de mar... tot regat amb una bona dosi del millor oli d’oliva i un toc de jolivert.

Si alguna cosa puc dir d’aquest tema, és que a mi també m’han conquerit, entre altres coses, a través del gust. Espècies, nous cereals i pastes, infusions i ingredients en general han passat a formar part de la meua nova dieta. Cada menjar és un espectacle, i així dóna gust. Inclús gaudisc d’una torrada de pa amb sal i oli amb uns allets tallats per damunt, finament. Abans, menjava per menjar. Ara menge per enamorar-me cada dia més. La meua part de Naná aflora cada vegada que em pose a la taula, però no deixe que sobrepasse aquest límit. En això sí que som massa diferents.